U Gračanici obeležena godišnjica ubistva Dimitrija Popovića

Dimitrije je ubijen vatrenim oružjem ispred kioska brze hrane u Gračanici 2004. godine. Za ubistvo su optuženi Albert Krasnići i Ljabinot Gaši iz Prištine. Tada maloletni Krasnići osuđen je na devet i po godina zatvora, a Gaši oslobođen krivice.

Majka ubijenog mladića Jorgovanka Popović ni nakon skoro dve decenije ne može da se pomiri sa sudbinom, prenoseći da "vreme ne može da zaleči ranu koja je na srcu i duši, koja je prolila krv Gračanice".

"To ih je neko iz Prištine naterao da dođu i pucaju na decu u Gračanici. Veoma je teško, ne može se zaboraviti i ubicama nikada im neću oprostiti. Ovde su svi njegovi drugovi, i Dimitrije bi sada bio sa njima i imao 35 godina. I on je imao pravo na život", rekla je Jorgovanka.

Drugovi stradalog Dimitrija pripremili su knjigu pod nazivom "Dimitrije sa suncem u očima", a pesnik Ratko Popović, stric nastradalog Dimitrija, podseća da je pre 18 godina zločinac smogao snage da Dimitrija rastavi od života, porodice i budućnosti

"Dimitrije jeste otišao sa suncem u očima i sa mnogim sunčevićima svedoči o tragediji i stradanju srpskog naroda ovde na našem Kosovu. Ovaj rat je odneo oko stotinu sunčevića koji su danas Hristova vojska koji brane Kosovo, kako bi ostalo srpsko dok je veka i sveta", kazao je Ratko Popović.

Dimitrije Popović, utvrdila je istraga, ubijen je bez ikakvog razloga, samo zato što je Srbin, jer je bio u grupi drugova. Meci ispaljeni rafalno iz automatske puške bili su fatalni za Dimitrija.

Ubica Aljbert Krasnići odslužio je polovinu kazne, a krajem januara prošle godine, ubio ga je otac, nakon porodične svađe u njihovoj kući u Prištini.

Kapela posvećena Dimitriju Popoviću u Gračanici, nedaleko od spomenika preminulim Srbima u prethodnim ratovima, uskoro će biti oslikana i predata Eparhiji raško-prizrenskoj.

U Gračanici i okolnim srpskim sredinama Dimitrija od nezaborava čuvaju memorijalnim turnirom u malom fudbalu, koji se svake godine organizuje početkom juna.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike