U Centru za azil u Vranju izbeglice iz Ukrajine, radionicima i aktivnostima skreću misli od rata

Među državljankama Ukrajine koje borave u Vranju, odnedavno je i Evgenija Tarasova iz Kijeva. Prvi put je došla u Srbiju pre dve godine, ima sina i kćerku.

"Sve je dobro, možemo da živimo ovde super. Ne mogu da gledam vesti, plačem i teško mi je, strašno je", kaže Evgenija.

U kontaktu su sa najbližima koji su u Ukrajini, ali se trude da ne slušaju izveštaje o sukobu. Vika Nikolenko iz Donjecka radi preko interneta, prija joj lepo vreme, kada više boravi napolju.

"Ovde je mir, dobro je da sam na sigurnom. Zadovoljna sam što je i lepa priroda, zahvalna što su nam omogućili da ovde boravimo", poručuje Vika.

Vika pohađa kurseve engleskog i srpskog jezika, a u Centru su organizovani i kursevi manikira, šivenja. Deca najviše vole sport, idu i na bazen.

Gorana Ilić, predsednica udruženja "Sigma plus" iz Niša, ističe da su migranti prisutni na svim radionicama, puno stvari ih interesuje, vrlo su obrazovani.

"Imamo tu čak i doktore nauka, imamo slikare akademske, možemo razgovarati sa njima o svemu", poručuje Ilićeva.

Slobodan Savović, iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, naglašava da ne rade ništa napamet i bez saradnje sa njima. Za šta su zainteresovani, Komeserijat se trudi da im omogući.

Deca su uključena u školski sistem, a među onima koji su završili 8. razred u Vranju je i Beatris Kerekeš.

"Dobri su ovde mnogo ljudi, sviđa mi se kako se ponašaju prema svim Ukrajincima. U školi sam našla tri mnogo lepe drugarice, sa njima svake nedelje se šetam po gradu, sviđa mi se mnogo park", kaže Beatris.

Osim što učestvuju u različitim radionicima, izbeglice iz Ukrajine često posećuju i crkvu. Uglavnom sami pripremaju obroke, a u kuhinji imaju sve potrebne namirnice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike