U bugarskoj vladi tvrde da mogu bez ruskog gasa, Rumen Radev kaže da su cinični

Bugarski ministar finansija Asen Vasiljev rekao je da ta zemlja može da nadoknadi gas koji inače dobija od Rusije preko drugih izvora, kao i da neće biti nestašice gasa naredne zime.

"Gasprom" je juče obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj jer nisu htele da za gas plate u rubljama.

Bugarska godišnje potroši tri milijarde kubnih metara gasa, a više od 90 odsto ovog energenta dolazi baš iz Rusije.

"Kompletnu rusku isporuku možemo nadomestiti preko južnog gasnog koridora, uz dostave iz Grčke i Turske, i taj plan se upravo sada sprovodi", rekao je Vasiljev novinarima u Briselu.

Dodao je da Sofija nikada nije narušila ugovor koji je imala sa "Gaspromom", već da je on jednostrano prestao da ga ispunjava.

"Ono što je Brisel veoma jasno stavio do znanja je da su plaćanja u suprotnosti sa sankcijama Rusiji, tako da nema šanse da platimo na način na koji ‘Gasprom’ to zahteva", rekao je Vasiljev.

Prema njegovim rečima, cena koju Bugarska očekuje da dobije za nove količine gasa, mogla bi da bude mnogo bolja od "Gaspromove".

Sa politikom vlade u Sofiji ne slaže se predsednik bugarske Rumen Radev. On je tokom posete Španiji rekao da je "cinično da energetski najsiromašnija država EU, sa najsiromašnijim stanovništvom" obećava da će naći neko drugo rešenje i da će "platiti više".

"Oni koji mogu da priušte da plate više i koji donose odluke moraju da razmišljaju o onima koji to ne mogu da učine", rekao je Radev.

Da podsetimo, Vasiljev je ranije izjavio da Bugarska neće prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje, uključujući i Srbiju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike