U Briselu još uvek bez dogovora o embargu na rusku naftu, više zemalja traži izuzeće

U reakcijama i komentarima na novi predlog sankcija čuju se pitanja da li je Evopa otvorila Pandorinu kutiju – hoće li se do sada jedinstveni front u odnosu na sankcije održati zbog različitog stepena zavisnosti zemalja članica od ruske nafte i različitih interesa.

Neke zemlje su već u inicijalnom predlogu dobile izuzeće, odnosno prelazni period od godinu dana koji se odnosi na Mađarsku i Slovačku. Ipak, kažu da to nije dovoljno.

Zahtevu za izuzeće pridružila se i Češka koja kaže da je u sličnoj situaciji i da ne može brzo i lako da nađe alternativu za rusku naftu. Izuzeće je zatražila i Bugarska.

Primedbe na plan embarga imaju i pomorske zemlje – Grčka, Malta i Kipar, koje ne bi želele da njihove kompanije prestanu sa transportom ruske nafte do kupaca u trećim zemljama, uključujući Kinu i Indiju, iako je primedba na to da je smisao samih sankcija da se ograniči mogućnost Rusije da izvozi naftu.

Orban: Sankcije čine veću štetu evropskoj nego ruskoj ekonomiji

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je sadašnji predlog sankcija neprihvatljiv i da bi imao efekat atomske bombe po mađarsku ekonomiju.

"Sankcije koje smo uveli čine veću štetu evropskoj nego ruskoj ekonomiji. Zato smatram da su predložene mere loše. Od samog početka smo govorili da postoji crvena linija do koje možemo da idemo. Ta crvena linija je embargo na energente", rekao je Orban.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da se razgovori vode, ali da je loša vest što neke zemlje traže isplatu zamrnzutog novca iz fonda za oporavak, da bi pristale na sankcije.

"To nije način na koji se to radi. Embargo na naftu je embargo na naftu", naglašava Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iz Španije poručuje da je EU morala da upotrebi svoju enkonomsku moć i sankcije da bi zaštitila Ukrajinu od agresije.

"Putin je mobilisao svoju vojsku da bi Ukrajinu zbrisao sa mape. Mi smo mobilisali našu jedinstvenu ekonomksu moć da bismo zaštitili Ukrajinu", rekla je Fon der Lajenova.

Diplomate u Briselu ipak očekuju da će paket sankcija biti usvojen, pitanje je samo sa koliko i kakvih izuzeća za zemlje članice.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike