U borbu za potomstvo treba ući što pre

Na Festivalu će na 10 panel diskusija govoriti stručnjaci iz zemlje i inostranstva na različite teme o neplodnosti – lečenju, pripremama za lečenje, vantelesnoj oplodnji, analizama, donaciji, surogat materinstvu.

Priprema za festial je trajala šest meseci, rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Govoreći o sloganu "Mislite o tome", Jovanovićeva kaže da ni parovi ni društvo ne misle o roditeljstvu na vreme. 

"Parovi u tom smislu što se ponekad predugo čeka da se krene u proces lečenja uopšte. Prolazi vreme i desi se da dođete u neke godine kada je to teže. Što se tiče društva – društvo ima stav prema tome kao da je to neka bolest", istakla je Jovanovićeva.

Kako je navela, to nije samo ginekološki problem, stoga će na festivalu biti prisutni i drugi stručnjaci iz 13 zemalja – endokrinolozi, hematolozi, embriolozi, psiholozi.

"Taj emotivni i psihološki deo jako utiče na mnogo ljudi. Nemogućnost da dođete do onoga što je svima prirodno dato jeste nešto što može da obeshrabri", naglasila je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Za sve koji žele da dođu i konsultuju se sa stručnjacima je obavezna medicinska dokumentacija, kako bi lekari imali uvid u to dokle su parovi "stigli sa svojom borbom".

Otkako je održan prvi festival prošle godine, usvojen je Zakon o potpomognutoj oplodnji, a Grad Beograd je doneo odluku o omogućavanju vantelesne oplodnje o trošku grada.

Jovanovićeva je dodala da osim Beograda postoji još lokalnih samouprava koje finansiraju vantelesnu oplodnju.

Prema njenim rečima, jedna od novih procedura u Srbiji je donacija i cilj je da se na festival dovedu stručnjaci iz zemalja u kojima se to radi duže vreme.

Dodala je da 90 odsto parova odlazi u inostranstvo upravo zbog donacija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike