U auto-školu je bolje doći bez ikakvog predznanja, ko su „divlji vozači“

Pedeset odsto polaznika već ima određeno vozačko iskustvo, pre nego što započne obuku, kažu u auto-školi koju je RTS posetio i dodaju da to nije dobro.

"Najbolje im je da krenu od nule, i nama instruktorima je onda lakše. Ovi koji već nešto znaju, teže nam bude da ih vratimo na školsku vožnju, to su tzv. divlji vozači", kaže Đoko Marković, instruktor i ispitivač u auto-školi.

Profesor Milan Vujanić, stručnjak za oblast saobraćaja, navodi da obrazovanje u saobraćaju treba da ide stepenasto.

"Npr. ljude u osmogodišnjoj školi treba učiti kako da vozi romobil, biciklu i da prvo to nauči", smatra Vujanić.

Prema Zakonu o saobraćaju, na vozačku obuku može se sa 16 godina, a vozački ispit se polaže tek sa navršenih 17.

Kada mladi vozači dobiju probnu dozvolu, koja traje dve godine, ne smeju da voze više od tri osobe u vozilu. Takođe, to vozilo ne sme da ima više od 80 kilovata i 109 konjskih snaga.

"Većina njih ima strah kada dođu u auto-školu, njima je samo u glavi vozački ispit i to da završe, to im stvara najveći strah od svega", ukazuje instruktor Đoko Marković.

Milan Vujanić dodaje da je najveći broj civilnih žrtava u saobraćaju, oko 1.300.000 godišnje, a povređeno je od 30 do 50 miliona.

"Zato mi njih treba da pripremimo za saobraćaj da bi to izbegli", ističe Vujanić.

Za volan neretko sedaju i oni koji nemaju položen vozački ispit. Stručnjaci kažu da bi trebalo još u osnovnoj školi decu upoznavati sa saobraćajnim gradivom, a ne tek od 16. ili 17. godine.

"Nemamo gradivo u školama o saobraćaju. Malo dete učimo da pređe ulicu, malo starije da vozi biciklu, kad još odraste moped, automobil i ostalo, i kad skroz odraste i položi ispit dozvolimo mu da bude ravnopravan učesnik u saobraćaju", objašnjava profesor Vujanić.

U Americi je sa 16 godina dozvoljeno polaganje vozačkog ispita. U Crnoj Gori, osim vozača početnika koji ima probnu dozvolu, postoji i kategorija "mlad vozač" koja važi do 24. godine.

Smanjenju saobraćajnih nezgoda možda bi doprinelo to ukoliko bi bio usvojen predlog Agencije za bezbednost saobraćaja o trajnom oduzimanju vozačke dozvole i trajnoj zabrani polaganja vozačog ispita onima koji su načinili težak prekršaj.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар