U aranđelovačkom „Bekamentu“ otvorena nova proizvodna linija

Bekament je najmodernija fabrika u Srbiji, među vodećim u Evropi, a nova proizvodna linija je poslednja reč tehnike i robotike.

Pre dve godine, uz subvencije države od pola miliona evra, otvoren je pogon za proizovdnju stiropora, a sada moderna proizvodnja praškastih i tečnih materijala za završne radove u građevinarstvu. Bekament je investirao osam miliona evra.

"Investicija koja je trenutno u Bekamentu završena je povećanjem postojećih kapaciteta sa 130.000 tona na 350.000 tona godišnje", naglašava Dejan Čolović, vlasnik i direktor Bekamenta. "To će nam omogućiti da pored deset tržišta na koja plasiramo naše proizvode krenemo u otvaranje novih tržišta."

"Sami radnici koji učestvuju u razvoju i implementaciji tih mašina, kao i radu na njima, svakodnevno stiču nova saznanja i podižu kvalitet svog rada", kaže Vladan Matijašević, rukovodilac investicija.

Kompanija Bekament počela je sa četiri radnika, sada zapošljava 350 radnika. Sopstvenim sredstvima i uz pomoć opštine i države. Zahvaljujući zajedničkom radu, Aranđelovac ima suficit od 20 miliona dolara.

"Objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola je nešto što što je zaista doprinelo da sve ovo brzo niče, imamo puno kompanija u Aranđelovcu koje se zaista brzo razvijaju", istakao je predsednik Opštine Bojan Radović, dodajući da je smanjena i nezaposlenost: "Za samo godinu dana broj nezaposlenih je sa 5.700 smanjen na 4.400."

Uz opštinske čelnike, otvaranju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović:

"To znači više radnih mesta u ovom mestu, više poreza za našu zemlju kojim gradimo škole puteve bolnice, to znači jednu zdraviju ekonomsku klimu. I čestitam im na tome. Dvadeset pet godina rada nije mala stvar, pogotovu 25 godina u kojima se napreduje, gde jedan domaći proizvođač, jedna domaća kompanija ravnopravno sa stranim kompanijama učestvuje na jednom velikom tržištu i pobeđuje u toj utakmici."

Aranđelovačke kompanije su i društveno odgovorne, ne samo da zapošljavaju radnike, izvoze i razvijaju se, već ujedinjene obnavljaju i bolnicu u Aranđelovcu. Milion evra prikupljeno je za rekonstrukciju i opremanje opšte bolnice.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike