Tužioci traže da se ispita Bolsonarova uloga u upadu u najviše institucije Brazila

Nakon što je brazilski Vrhovni sud naredio hapšenje šefa javne bezbednosti i zatražio hapšenje šefa vojne policije Brazilije, savezni tužioci su od suda zatražili da ispita i ulogu bivšeg predsednika Žaira Bolsonara u prošlonedeljnom upadu demonstranata u vladine zgrade, prenosi Rojters.

Kako saznaje Rojters, Bolsonaro je u sredu pušten iz bolnice u blizini Orlanda na Floridi, gde je dva dana pre toga primljen zbog problema sa stomakom.

Pristalice bivšeg predsednika upale su u Nacionalni kongres, Palatu Planalto i sedište Federalnog vrhovnog suda, na šta je policija odgovorila suzavcem. Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva proglasio je federalnu bezbednosnu intervenciju, a uhapšeno je najmanje 200 ljudi.

U međuvremenu je Vrhovni sud naredio hapšenje i više zvaničnika, zbog njihovog neuspeha da obezbede odgovarajuće policijske snage, dopuštenja da u grad uđe više od 100 autobusa s Bolsonarovim pristalicama, kao i zbog propusta da zatvore kamp u kojem su se pristalice mesecima okupljale.

Uz to, sud navodi da nisu adekvatno zaštićene ključne zgrade vlade u prestonici.

Žair Bolsonaro je krajem decembra prošle godine napustio zemlju i otputovao na Floridu, 48 sati pre inauguracije novoizabranog predsednika Lule da Silve, tvrdeći da je "izgubio bitku, ali ne i rat".

Bolsonaro je više puta rekao da neće predati dužnost Luli da Silvi na inauguraciji u nedelju, kršeći brazilsku demokratsku tradiciju i dovodeći time u pitanje legitimitet oktobarskih izbora na kojima je tesno poražen.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike