„Turski tok“ kroz Srbiju, već se vare cevi za gasovod

Na više lokacija priprema se teren, negde kopaju kanali, a negde već vare cevi za gasovod koji u našu zemlju iz Bugarske ulazi kod Zaječara, proteže se sve do Kanjiže i kod Horgoša izlazi u Mađarsku. 

Radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka – Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda. 

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike kaže da su od 25. aprila već počele konkretne aktivnosti na realizaciji tog projekta , odnosno na izgradnji tog gasovoda.

"Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođaći radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima", kaže Antić.

Ni sa finasiranjem ne očkuju probleme. 30 posto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" – "Srbijagas" i "Gasprom", ostalo je projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz trazitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekoa je Antić.

Bugarska je najavila da će gradnju svoje deonice početi idućeg meseca. Već rade na drugoj cevi gasnog interkonektora sa Turskom.

"Tenderi su na vreme završeni i izvođači su izabrani. Slede radovi, koji su neophodni za gradnju gasovoda, a on će sigurno biti izgrađen. Konačno, gas će stizati do granice sa Srbijom", kaže Dimitri Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgasa".

Plan je da se gasovod koji čitavom regionu donosi sigurnost u snabdevanju gasom završi do kraja godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike