Turski „Mač kandža“ kao osveta za napad u Istanbulu

Kako se navodi, ratni avioni napali su baze u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), preneo je AP.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništeno 89 ciljeva, uključujući skloništa i skladišta municije, u vazdušnim napadima na baze kurdskih ekstremista na severu Iraka i severu Sirije.

Napadi su izvedeni na Kandilu, Asos i Hakurk u Iraku i Kobaniju, Tal Rifat, Cizire i Derik na severu Sirije, navodi se u saopštenju i dodaje da su među neutralizovanima takozvane vođe terorističke organizacije, preneo je Rojters. 

Ministarstvo je navelo pravo Turske na samoodbranu prema članu 51 Povelje Ujedinjenih nacija u pokretanju operacije koju je nazvalo "Mač kandža".

Naglašava se da Turska cilja područja "koje su teroristi koristili kao bazu u svojim napadima i da nastoji da spreči napade, obezbedi svoju južnu granicu i uništi terorizam na njegovom izvoru".

Vazdušni napadi su usledili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u centru Istanbula, ubivši šest ljudi i ranivši više od 80.

Turske vlasti su za napad okrivile PKK i njen sirijski ogranak IPG, dok su Kurdske militantne grupe, međutim, negirale umešanost. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike