Turistički biseri Istočne Srbije

Mistični Rtanj, Stara planina, namlađi skijaški centar u Srbiji, Sokobanja i Borsko jezero, Lazareva i Rajkova pećina, prerasti u Vratni, Rajačke pivnice i moglo bi se tako nabrajati jer je priroda u ovom delu Srbije bila darežljiva. U Kladovu su stalni gosti susedi Rumuni, a u Zaječaru Bugari.

Belmuž je jedan od specijaliteta koji gosti vole, a sprema se u selima ispod Stare planine. Osim hrane susedima je važna i zabava.

"Najveći broj dolazi za vikend, petak i subota, uglavnom zato što tada imamo muziku uživo i njima se to sviđa", kaže Marina Martinović iz hotela "Srbija – Tis".

Muzeji, arheološka nalazišta, vinski podrumi su zaštitni znak ovog kraja. 

Turiste u Istočnoj Srbiji zanima Felix Romuliana, ona je na listi svetske kulturne baštine ali zanimljiva im je i kultura Lepenskog Vira. Kladovo je mesto gde su gosti iz Rumunije svakodnevno.

U Donjem Milanovcu turisti su iz celog sveta jer je samo prošle godine u tom mestu na Dunavu pristalo više od 100 kruzera. Ponuda za turiste preselila se i na internet. Na jedinstvenoj interaktivnoj veb platformi "Posetite Istočnu Srbiju", zainteresovani mogu da nađu objedinjenu turističku ponudu ovog kraja.

"Za samo šest meseci smo mi stigli do više od 12.000 pratilaca na našoj Fejsbuk stranici, neki naši postovi su imali domet od par stotina hiljada ljudi koji su to videli, sve ukupno više od milion i po pregleda", kaže Vladan Jeremić iz Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije.

Zaječarska gitarijada, glumački festival "Dani Zorana Radmilovića" i brojne turističke manifestacije, takođe, na svojevrstan način, povećavaju broj turista u Timočkoj krajini.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike