TS: Odbačena prijava protiv Drobnjaka zbog mita u vezi glasanja

Transparentnost Srbija (TS) najavila je danas da će uputiti pritužbu Višem javnom tužilaštvu u Nišu i disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca posle odbacivanja krivične prijave protiv v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka zbog navodnog davanja mita u vezi sa glasanjem tokom predizborne posete selu Kukulovce kod Leskovca.

Kako su ocenili iz TS, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu je „bez valjanih argumenata“ odbacilo krivičnu prijavu protiv Drobnjaka iako je kako se navodi, slučaj Kukulovce „jedan od najilustrativnijih primera zloupotrebe javnih resursa za potrebe izborne kampanje sa poslednjih izbora“.

„Najbolju ilustraciju pogrešnog razmatranja ove krivične prijave predstavljaju navodi iz Obrazloženja Rešenja o odbacivanju prema kojima je ‘…. prijavljeni Zoran Drobnjak prve polovine juna pristupio u selu Kukulovce…’, te da je sastanak meštana jednog sela sa v.d. direktorom JP i njihovim gradonačelnikom ‘…..neformalno vođen razgovor….’, iako je reč o skupu na kojem su javni funkcioneri učestvovali u službenom kapacitetu, a na koji su pozvani i mediji“, naveli su iz Transparentnosti Srbija.

Ocenili su da iz odgovora Višeg javnog tužilaštva proizlazi da „nije razmatrano da li postoji veza između vesti da su meštani sela, koji su na predsedničkim izborima podržali kandidata Srpske napredne stranke, najavili bojkot parlamentarnih izbora zbog toga što nisu izvedeni obećani radovi u selu, boravka v.d. direkora JP ‘Putevi Srbije’ u društvu gradonačelnika Leskovca u tom selu samo dva dana nakon objavljivanja vesti i obećanja koje je bilo praćeno porukom: ‘ …. i sada da izađete na glasanje….“.

„JP ‘Putevi Srbije’ je dalo Nalog za urgentno održavanje preduzeću ‘Srbijaautoput’ d.o.o. Beograd da izvrše radove pojačanog održavanja i rehabilitacije lokalnih-seoskih ulica u selu Kukulovce 12. juna, dva dana nakon predizbornih obećanja v.d. direktora Zorana Drobnjaka u tom selu. Zamenik VJT je utvrdio nespornu činjenicu – da je za asfaltiranjem ulica u selu Kukulovce postojala potreba, ali je kao nesporne činjenice naveo i tvrdnje za koje ne postoji potkrepljenje -‘da bi se ti radovi svakako realizovali kroz određeni vremenski period’ i da bi radove ‘svakako finansiralo JP Putevi Srbije’. Naime, asfaltiranje seoskih ulica uopšte nije obaveza republičkog javnog preduzeća, već za to postoji samo mogućnost kroz naloge za urgentno održavanje“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da izvršenje krivičnog dela davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem ne mora biti povezano sa pozivom da se glasa ni za jednu određenu stranku na izborima, i da izvršilac ne mora biti član ili funkcioner bilo koje stranke, već bilo koje lice koje „nudi, daje ili obeća nagradu drugome da na izborima glasa ili ne glasa“.

(Novi magazin)

Napišite komentar