Trostruki ubica iz Splita osuđen na 40 godina zatvora

Sudsko veće Županijskog suda u Splitu proglasilo je krivim Filipa Zavadlava zbog trostrukog ubistva, a za svako ubistvo dobio je po 15 godina zatvora, te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od 40 godina.

Do pravosnažnosti presude Zavadlav ostaje u pritvoru.

Osim za trostruko ubistvo, on je osuđen i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opšte opasne radnje, a tužilaštvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Zavadlav je 11. januara 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se nalazili na dva motora. 

Posle krvoprolića predao se splitskoj policiji.

Uhapšen je u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a pre toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Nakon zločina bio je na posmatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, a psihijatri su utvrdili da ima poremećaj ličnosti.

Sve vreme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tokom suđenja je saslušano više od 20 svedoka, a među prvima su bili roditelji ubijenih i očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne oseća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vreme bio "na moru".

Tražio je da ga nominuju za Nobelovu nagradu za mir, a sudiju je u jednom trenutku "zamolio" da mu odmah presudi.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар