Tropska vrelina udvostručila potrošnju vode u Beogradu, apel građanima se na racionalno trošenje

U JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" navode da se u sekundi proizvede više od 6.000 litara vode. Potrošnja je u proseku porasla za oko 30 odsto, a u pojedinim krajevima Beograda voda se troši nekoliko stotina puta više.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao za RTS da se uverio da u zahtevnom periodu godine sistem funkcioniše kako treba, kao i da je sistem stabilan, pošto su rezerve na 70 odsto kapaciteta.

"Od 18 časova i pored apela dolazi do naglog skoka potrošnje vode, pogotovo u prigradskim delovima grada Beograda, ali naglašavam da je zaključak da je sistem stabilan", istakao je Radojičić.

Dodao je da je voda potpuno bezbedna i da se redovno kontroliše.

Cisterne se nalaze na šest lokacija u Beogradu od 8 do 20 časova, a Radojičić je naveo da će biti dostupne građanima do petka, kao i da će se, u skladu sa prognozom, produžiti njihova dostupnost građanima.

Direktor Centra za upravljanje i kontrolu "Beogradskog vodovoda" Rade Begenišić je rekao da je popunjenost rezervoara od 70 odsto odlična za trenutne uslove, a da se neracionalna i nenamenska potrošnja registruje u prigradskim naseljima.

"Koristim ovu priliku da apelujem da potrošači vode računa o tome da je racionalno koriste. Naša voda nije za zalivanje zelenih i betonskih površina ili za punjenje bazena, nego za piće, održavanje higijene, lične i svog domaćinstva", rekao je Begenišić.

Dodao je da je prosečna potrošnja po stanovniku 230 litara dnevno, a da se trenutno troši preko 400 litara vode po stanovniku, ali i da nema planova za restrikcije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар