„Trka u naoružanju postala je opasna stvarnost“

"Svest (država Zapada) o nemogućnosti da produže period svoje unilateralne dominacije u globalnim pitanjima izaziva nervozu i dovodi do takvih neprimerenih akcija kao što su sankcije, prinude i neetičko ponašanje unutar država", rekao je Jermakov u Skupštini Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, prenosi Tas.

Iz te perspektive, dodao je, trka u naoružanju je veoma opasna stvarnost pre nego blef, i ona ima značajan subverzivni uticaj na globalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost.

Jermakov je direktor odseka za sprečavanje širenja nuklearnog oružja i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva odbrane, navodi Tas.

"Jedino validna pravno obavezujuća obaveza u oblasti razoružanja je Član 6 Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Teško da možemo da računamo na nešto više u doglednoj budućnosti", rekao je Jermakov.

O mogućnosti proširenja novog ugovora "START", koji je stupio na snagu 2011. i za koji se očekivalo da će na snazi biti 10 godina, može se, prema njegovim rečima, govoriti tek nakon što se SAD u potpunosti usaglase sa odredbama tog sporazuma.

Prema njegovim rečima, sadašnji sistem kontrole naoružanja više ne odgovara Amerikancima, pa zato pokušavaju da podriju postojeće sporazume.

"Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa dovodi se u pitanje, neizvesna je perspektiva sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju. Pretnja pojave oružja u svemiru sve je očiglednija. Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba nema šanse da stupi na snagu, a konvencija o biološkom oružju je ćorsokaku", kaže Jermakov.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike