Trka sa vremenom za život male Janje, 30.000 evra nedostaje za lečenje

Janja ne hoda, ne govori, a glavu delimično drži uspravno. Glavni krivac Žuberov sindrom, odnos nedovoljne razvijenosti malog mozga i moždanog stabla. Poslednja kontrola kod neurologa izazvala je sumnju da ima smrtonosni gen i da deca sa njim ne dožive peti rođendan. Janja toliko godina puni u aprilu.

"Nama je rečeno da naše dete može da se preko noći ugasi. Da dolazi do otkazivanja jetre, bubrega. Predlog neurologa je da odemo za Italiju", kaže Janjina majka Tamara Stojanović.

Najkasniji rok za početak lečenja je 5. mart. Do sada je prikupljeno deset hiljada evra, ali nedostaje još 30.000.

"Potrebno je još više ljudi da se aktivira, da bi nam omogućili što pre i što brži odlazak za Italiju, da ustanovimo da li postoji mogućnost da se dođe do otkrića nekog, neke terapije", naglašava Janjin otac Sava Stojanović.

I pored svih muka koje su je zadesile od rođenja, kada nije disala dva minuta i prvih mesec dana provela u inkubatoru, Janja se bori uz pomoć roditelja i brata Jakova, koji joj najbrže izmami osmeh.

"Janja je za sada dobro. Mi se trudimo da joj obezbedimo da kvalitetno provodi vreme", navodi Tamara Stojanović.

"Supruga je vodi u vrtić, posle ide na fizikalne terapije gde provodi vreme sa defektologom, terapeutima", kaže Sava Stojanović.

Janji možemo da pomognemo preko Humanitarne fondacije "Budi human", uplatom novca na račun ili slanjem poruke. Potrebno je još oko 17.500 poruka da bi otputovala u Italiju. Jakovova želja je da jednog dana može da se igra sa sestrom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike