Trivan: Pozivamo građane da prijave nelegalna skladišta opasnog otpada

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da se u Srbiji godišnje stvara između 60.000 i 80.000 tona opasnog otpada, od čega jedan deo ne bude zbrinut na propisan način, zbog čega se akcija otkrivanja nelegalno skladištenog opasnog otpada intenzivno nastavlja.

„Apelujemo na građane da kada posumnjaju na tako nešto pozovu nas ili policiju, kako bi utvrdili o čemu se radi“, rekao je Trivan novinarima uoči sednice Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine.

Prema njegovim rečima, otkrivanje zakopanog opasnog otpada nadomak Obrenovca je samo početak rešavanja problema u toj oblasti.

„Za mene je to najveći zločin koji neko može da izvrši, da opasan otpad zakopava i time zagađuje i zemljište i vodu za piće i tako ugrožava zdravlje ljudi“, kazao je Trivan.

On nije želeo da navede da li se trenutno radi na još nekom slučaju nelegelnog zbrinjavanja opasnog otpada, ali je istakao da će građani o svakom detalju o eventualnim novim lokacijama biti obavešteni, kao i o tome koliko ima takvog otpada.

„Ništa nećemo kriti, bez obzira koliko je istina dramatična“, naglasio je ministar zaštite životne sredine i dodao da ne beži od „uzbunjivanja javnosti“, jer neće dozvoliti da takve stvari prođu nekažnjeno.

On je ponovio da se sa Ministarstvom trgovine radi i na iznalaženju boljeg načina za stimulisanje uvoza električnih automobila.

Naveo je da mnoge zemlje u Evropi imaju plan da pređu u potpunosti na korišćenje automobila bez unutrašnjeg sagorevanja i istakao da „ako hoćemo da budemo u korak sa svetom, moramo da pratimo njihova rešenja“.

Trivan je zapitao kako je moguće da se za polovne automobile koji se uvoze u Srbiju, a kojih je prošle godine bilo više od 100.000, ne plaća ekološka taksa, a da se za uvoz novih automobila ta taksa naplaćije.

Zbog toga je najavio promene i u toj oblasti.

Trivan je na sednici skupštinskog odbora predstavljajući rad Ministarstva od avgusta do oktobra prošle godine, ponovio da će se u 2018. preispitati status područja koja su proglašena za zaštićena prirodna dobra, pre svege zbog nepoštovanja propisa i načina upravljanja tim resursima.

Trivan je podsetio da je Srbija do sada zaštitila prirodna dobra na 7,9 odsto svoje teritorije.

„Povećeli smo površine pod zaštitom i sa šest odsto podigli na 7,9 odsto, zahvaljujući tome što smo Radan planinu i deo Zlatibora zaštitili i to ćemo nastaviti da radimo“, kazao je on i dodao da će Srbija do 2020. dostići 10 odsto površina pod zaštitom.

Prema njegovim rečima, radiće se i na pomoći države lokalnim samoupravama pri izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekte zaštite životne sredine, jer su, kako je istakao, ta dokumenta osnova bez kojih nije moguće nijedno ulaganje.

Radi na tome i da se novac od ekoloških taksi i naknada, koje plaćaju kompanije i građani, koristi namenski samo za projekte zaštite životne sredine.

„U 2017. od ekoloških taksi i naknada prikupljeno oko 10,4 milijarde dinara, dvostruko više od godišnjeg budžeta ministarstva ekologije“, rekao je Trivan i dodao da je taj novac završio u republičkom budžetu za opšte namene, a ne za ekologiju.

Najavio je i da u ovoj godini očekuje usvajanje zakona o klimatskim promenama, a moguće su i izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti životne sredine.

Trivan je ponovio i da će prioritet Ministarstva biti tretman otpadnih voda za šta će, kako je procenjeno, biti potrebno pet milijardi evra, jer se pored ostalog predviđa izgradnja oko 300 sistema za njihovu preradu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike