Trivan: Od naredne godine plastične kese će se plaćati

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je večeras da bi do kraja godine moglo da se nađe rešenje kojim bi se sprečila prekomerna upotreba plastičnih kesa koja u Srbiji prelazi dve milijarde komada godišnje, i ocenio da je najjednostavniji način za to da se one naplaćuju.

„Ministarstvo se bavi time, već je započelo razgovore sa nekim lancima prodaje u Beogradu i šire i mislimo da ćemo do kraja godine pokušati da dođemo do nekog rešenja, najjednostavnije je da se one naplaćuju, ostaje da vidimo ko će pokrivati deo troškova. Ulazimo u taj proces i sugurno ćemo ga rešiti“, rekao je Trivan u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine (RTV).

EU zahteva da se upotreba plastičnih kesa do 2025. godine smanji za 80 odsto. U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde kesa. U EU građani potroše oko 500 kesa godišnje.

Trivan je u istoj emisiji, povodom 100 tona opasnog otapada koji je nađen početkom sedmice u okolini Pančeva, izjavio da će biti potrebno više ;nedelja da se utvrdi o kojoj vrsti otpada je reč.

„Potrebno je više nedelja da se utvrdi koja je vrsta otpada, a to je sigurno opasan otpad, bojim se da ćemo se podići na 150 tona opasnog otpada na te dve, tri lokacije“, rekao je Trivan.

Ministar je tada naveo, da u okolini Pančeva postoje još dve lokacije sa otpadom firme „Eko 21“, za koji se sumnja da je opasan, a koji je nepropisno odložen.

Prema njegovim rečima, Srbija može da napravi postrojenja za uništavanje opasnog otpada, ali da državi nedostaje kontrola svake vrste u toj oblasti. Dodao je da će odluku da li će se u Srbiji graditi postojenja doneti lokane samouprave i građani.

Trivan je ocenio da je neophodno da se pooštre kazne za one koji ugrožavaju životnu sredinu i dodao da će predložiti oduzimanje imovine za prekršioce zakona.

U Srbiji, prema njegovim rečima, ima 113 registrovanih firmi za upravljanje otpadom, samo 30 je navodno aktivno, a od njih se svega 13 na ozbiljan način bavi tim poslom.

Prema rečima Trivana, U Srbiji se godišnje proizvede između 150 i 230.000 tona opasnog otpada.

Na osnovu podataka o količini koja se izveze u susedne zemlje, gde se uništava, i ukupno proizvedene količine, dolazi se do zaključka koliko ga fali i koliko je zakopano.

„Veliki deo toga je sakriven i zakopan. Otpad nalazimo zahvaljujući građanima, poslednji je nađen na osnovu dojave. Građani su svesni koliko je to opasno po njihovo zdravlje“, rekao je ministar.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike