Trilateralni samit u Beogradu, Vučić sa Orbanom i Nehamerom

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

"Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu", istakao je tada Vučić. Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na ministarskom sastanaku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike