Tri meseca do izbora – mogu li nove teme uticati na rezultate

Redovno biramo predsednika Repubulike i gradske odbornike u prestonici. Vanredno, parlamentarce u Skupštini.

"Ono što je sigurno biće izbori u istom danu, neće biti u različitim danima. Smatramo nesvrsishodno da se svake druge nedelje izlazi na izbore", kaže Ivica Dačić, predsednik Skupštine.

Na glasanje idemo 3. aprila – dogovoreno je na međustranačkom dijalogu vlasti i dela opozicije, i sa i bez posredovanja evroparlamentaca. Prema porceduri do sredine februara treba da bude raspuštena i gradska i republička skupština. Početkom marta raspisuju se izbori za šefa države.

"Predsednik Republike je rekao, kao predsednik najveće političke partije još istoga dana kada je formirana prethodna skupština, da ovaj mandat treba da traje do održavanja predsedničkih izbora da bi se onda održali vanredni parlamentarni izbori", kaže Dačić.

Na to se osvrću i posmatrači izbora. Od tada i domaća i međunarodna javnost usmereni su na jedan datum i na najmanje još dva razloga za njihovo zajedničko održavanje.

"Na taj način se razrešava i kritike da postoji jednostranački parlament, to je nešto što ne odgovara vladajućoj koaliciji jer su vrlo često zamerke od međustranačkih aktera da je to nešto što je problematično u Srbiji. Drugi razlog je taj što na konto parlamentarnih izbora SNS prevashodno, ali i vladajuća koalicija, može da ostvari i bolji rezultat na predsedničkim i na beogradskim izborima", kaže  Bojan Klačar iz Cesida.

Ko je u trci za predsednika 

Kandidate za prvog čoveka Beograda još ne otkrivaju ni vlast ni opozcija. U trci za predsednika svi vide Aleksandra Vučić, a u nju potvrdili su ulaze lider pokreta Dveri Boško Obradović, Miloš Jovanović ispred kolacije NADA.

Izlaznu strategiju za izbore pravi i Zeleno leva koalicija i stranke koje su bojkotovale prethodne izbore, okupljene pre svega oko SSP-a. U koliko kolona i dalje je nepoznanica.

"Eventualna iznenađenja očekujem na predsedničkim izborima, naravno znamo vlast će kandidovati i sve stranke će stati iza aktuelnog predsednika Vučića. Opozcija, još uvek deo njih krije kandidata. Možemo tu eventualno očekivati neko iznenađenje da opozcija kandiduje nekog nestranačkog kandidata, neku poznatu ličnost, možda čak i neku politčki ličnost", kaže Dejan Bursać sa Instituta za političke studije.

"Još uvek se ne zna za koje pozicije su viđeni neki ključni ljudi, ali bi za mene bilo iznenađenje da se pojavi neki novi akter da se pojavi nek nova lista", kaže Klačar.

Neke nove teme

I dok deo opozcije i dalje nije zadovoljan izbornim uslovima, oni koji su pregovarali kažu da je napravljen pomak. Vlast se hvali da nikad nisu bili bolji.

Novo je Privremeno telo za nadzor medija – polovnu čine članovi REM-a, druga je iz opozicionih stranka. Predložili su i svoje članove za RIK, a delegirali su ih i u sastav biračkih odbora.

"Sada opet imamo takmičenje, imamo malo i zategnutuju političku situaciju sa nekim novim temama koje su se pojavile u javnosti – zaštita životne sredine, Rio Tinto, imamo i  refenedum o pravosuđu i od njega bi delom mogli da zavise rezultati izbora, a tok kampanje svakako", kaže Bursać.

Do aprilskih izbora ostalo je tri meseca, a u Cesidu kažu, malo je verovatno, sudeći po zaošterenoj retorici da predizborna atmosfera prođe bez tenzija.

Ipak, očekuju od političkih aktera da u foto finišu kampanje omoguće da do građana dođu jasne poliitčke ideje.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике