Tri broda sa žitom trebalo bi da isplove iz ukrajinske luke; Sinegubov: Ponovo granatiran Harkov

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage granitirale Zaporožje, kao i da su se snažne eksplozije čule u Nikolajevu.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je na Telegram kanalu da je Harkov pod udarima ruskih trupa i da su poginule tri osobe.

Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zazuela je stratešku tačku, selo Peski, u blizini grada Donjecka. Regionalni načelnik Pavlo Kirilenko naveo je da najmanje osam osoba poginulo u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, prenelo je tusko Ministarstvo odbrane.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Kinu da iskoristi svoj politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi.

Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona "suhoj Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi.

Organizacija "Amnesti internešnel" saopštila je da je ukrajinska strana, uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama, dovela u opasnost civile.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike