Trgovina između EU i Srbije porasla 250 odsto za deset godina

Evropska unija je ostala ubedljivo najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019, navodi se u saopštenju i dodaje da je, prema podacima, 63 posto ukupne trgovine Srbije u prošloj godini obavljeno sa Evropskom unijom.

EU je, kako se precizira, izvezla prošle godine u Srbiju robu i usluge u vrednost od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra.

Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, ali na znatno nižim trgovinskim nivoima, sa iznosima od 2,7 milijardi i 2,4 milijarde evra, respektivno, što je deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako se izuzme trgovinu sa CEFTA članicama koja se zapravo nalazi na drugom mestu.

Pored trgovine sa Evropskom unijom, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu je ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju, ocenjuje Delegacija EU.

Napominje u tom kontekstu da je prošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, u Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

"Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje takođe ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor ", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar