Treći Tijanin pohod na Divčibare – jačanje svesti o zaveštanju organa

Oko tri stotine planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode pešačilo je Tijani Stanojević i njenom donoru u čast. Stazu dugu deset kilometara prevalili su spremniji i iskusniji šetači, a kraću od sedam kilometara deca i njihovi roditelji. Svi sa željom da ukažu na značaj zaveštanja organa.

"Ova akcija koju mi sada sprovodimo ide upravo u prilog tome da broj donora bude što veći i da porodice preminulih omoguće da se ti organi mogu koristiti za ljude kojima su potrebni", istakao je Dragan Pantelić iz PSD "Magleš".

Darko Babić iz Smedereva se i dalje nada transplantaciji pluća.

"Meni je neophodna transplantacija pluća, znači, pošto bolujem od cistične fibroze. Organ čekam, da kažem od 2013. Nažalost, 2016. su obustavili sve transplantacije i saradnju sa AKK klinikom, tako da eto od tada stoji ta nada da će nešto da se promeni", rekao je Babić.

U Tijaninom pohodu bili su oni koji žive zahvaljuju tranplantaciji i humanosti nepoznatih ljudi. Transplantacija jetre dvadesetsedmogodišnjoj Ivani Joksić iz okoline Beograda promenila je život.

"Kad ste bolesni, vi samo mislite na jednu stvar, kako da ozdravite i kako da, kako da preživite. A kad ste zdravi imate mnogo planova, da imate dete, da imate porodicu, da vaša porodica bude srećna", naglasila je Ivana Joksić iz Vranića.

Koordinatorka akcije Tijanin pohod Sandra Živković apelovala je na svest građana, Srbiji treba više donora.

"Tako da bih ja apelovala na sve ljude da porazmisle malo šta će biti sa organima nakon njihove smrti. Organi im sami neće trebati i da na taj način ujedno i povećamo broj donora u Srbiji, koji je trenutno tri na milion stanovnika, što je apsolutno nedovoljno za članstvo u Eurotransplantu", objašnjava Živkovićeva.

Srbija je na začelju evropskih zemalja po broju donora – daleko i od deset donora na milion stanovnika što je uslov za članstvo u međunarodnoj organizaciji "Eurotransplant".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike