Treća debata Demokrata, ko su dobitnici i zašto je negodovala publika

Kao što se i očekivalo najviše vremena potrošeno je na unutrašnja pitanja, pre svega reforme zdravstvenog sistema gde tri glavna kandidata, senatori Elizabet Voren i Berni Senders i bivši potpresedni Džo Bajden, imaju dijametralno suprotne stavove.

Voren i Senders snažno se zalažu sa program kojim će rukovoditi vlada, kao u nekim evropskim zemljama kao i Kanadi, dok je Bajden istakao da takav plan u ovom trentuku nema finansijsko uporište s obzirom da bi dodatno povećao ionako prevelik dug Sjedinjenih Država.

On smatra da je najbolji put za reformu predlog bivšeg predsednika, takozvani "Obamaker" kojim se postepeno zdravstveno osiguranje iz privatnog prebacuje na državni sektor.

I ostali kandidati bili su bliže Bajdenovoj ideji smatrajući da Sjedinjene Države prvo trebaju da stabilizuju svoju ekonomsku situaciju pa tek onda uđu u tako radikalnu reformu.

Još jedna od tema o kojoj se dugo raspravljalo je i pitanje izmena zakona o posedovanju oružje, jedno od najkontroverznijih između Demokrata i Republikanaca a predlog bivšeg demokratskog kongresmena iz Teksasa Beta Orurka da se uvede obaveza izdavanja dozvole za posedovanje oružja koje se koristi u vojne svrhe naišao je na odobravanje svih učesnika.

Orurk je takođe predložio da ga svi vlasnici dobrovoljno predaju vlastima ili da im bude oduzeto.

"Ako je to oružje napravljeno da bi se njime ubijali neprijatelji na bojnom polju onda ćemo vam oduzeti takve puške", zapretio je Orurk.

O ilegalnim migrantima

Još jedna tema dominirala je debatom, a to je pitanje ilegalne imigracije. Većina kandidata podržala je predlog bivšeg predsednika Baraka Obame o davanju državljanstva takozvanim "drimerima" odnosno osobama koje su kao maloletne ilegalno ušle u Sjedinje Države a kojih je oko 11 miliona.

Kada je u pitanju ekonomija i trgovinski odnosi Amerike sa inostranstvom većina kandidata zalaže se za umereniji pristup pregovorima sa Kinom, ali neki, poput senatorke Elizabet Voren smatraju da je neophodno zaštiti interese američkih radnika.

Sinoćna debata nije donela jasnog pobednika ali neki od kandidata su imali svoje uspone i padove. Troje glavnih kandidata, Bajden, Voren i Senders verovatno su opravadli očekivanja svoje baze i izbornih štabova, dok su Beto Orurk i gradonačelnik malog gradića Saut Benda u Indijani, Pit Butedžič možda prvi put "pronašli svoj glas" u debati i bolje se predstavili biračima.

Svakako najveći gubitik je bivši sekretar za urbanizam u Obaninoj adminstraciji i kongresmen iz Teksasa Hulijan Kastro, koji je tokom debate optužio Bajdena da zaboravlja reči koje je izrekao pre dva minuta, kao i da je izdao legat Baraka Obame.

To je izazvalo negodavanje u publici u Hjustonu, ali i rekaciju Butadžiča koji je naglasio da su upravo zbog takvih izjava debate negledljive.

Pre sinoćne debate Džo Bajden je imao tri procentna poena prednosti u odnosu na Elizabet Voren, a analitičari procenjuju da neće doći do velikih promena u rejtinzima nakon ovoga.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike