Traži se najbolje rešenje za kraljevački „Magnohrom“

Svojevremeno, ovo je bila košnica ljudi. Od 10.000 radnika koji su nekada prolazili kroz fabričke kapije, danas dolazi samo njih 37, po pozivu. Remontuju peći. Većini je do penzije ostalo manje od deset godina.

"Nadamo se da će da se proširi proizvodnja i da se prime noviradnici, mlađi, da mi odemo u penziju", kaže radnik "Magnohroma" Zoran Nakalović. "Očekujeo da ovo najzad krene i da najzad rad, jer ima sve mogućnosti da radi."

"Magnohrom" je izgradio Kraljevo, ističe Staniša Đorđević: "Svi stanovi, sve je Magnohrom ulagao."

Dve rotacione peći su radile kada je pre trideset godina inženjer Vladimir Krstić ušao u fabriku. Kaže da je tada dim iz dva fabrička dimnjaka značio život i perspektivu za zaposlene, i za ceo grad.

"Ovo šta se desilo u međuvremenu je bilo prilično deprimirajuće, ali računamo da će dolaskom novog vlasnika ponovo taj beli dim iz dimnjaka, makar iz ovog jednog, trenutno pošto nam je jedna peć ostala, da se zaviori i da se nad gradom", nada se Vladimir Krstić.

Nekada je Magnohrom godišnje proizvodio 18 hiljada tona sintermagnezita, od čega je pravio i opeke. Iako peći za opeke više nema, nekadašnji direktor "Magnohroma" siguran je da za fabriku ima mesta na tržištu.

Prema rečima Đorđa Kosanovića, rukovodioca proizvodnje u Afaraku, pozicije na tržištu su veoma dobre:

"I tržište vatrostalnih materijala je sada trenutno maksimalno otvoreno, tako da za Magnohrom ima sasvim dovoljno mesta da se vrati na evropsko i azijsko trište, ne samo sa sinteragnezitom, nego u budućnosti sa vatrostalnim opekama."

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike