Transparentnost: Ustavni amandmani uvode red u pravosuđe

Generalni sekretar "Transparentnosti" Mario Spasić odbacio je kao neopravdane kritike pojedinih predstavnika sudijskih i tužilačkih udruženja.

"U postojećem sistemu, koji odgovara pojedinim sudijskim i tužilačkim udruženjima, nekoliko sudija, predstavnici interesnih klanova koji sede u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, imaju isključivi monopol na izbor nosilaca pravosudnih funkcija, utvrđivanje eventualne odgovornosti i svim drugim funkcionalnim pitanjima u oblasti pravosuđa", naveo je u saopštenju Spasić, ocenivši da to nije pravedno.

Prema njegovim rečima, "jedini razlog za kritiku jeste preko potrebno demontiranje monopola na organizaciju pravosuđa, kadrovska rešenja i utvrđivanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija".

"Zato podržavamo predložene ustavne amandmane Ministarstva pravde koji donose balans između interesa struke i interesa građana Srbije, a interes građana upravo jesu pravično suđenje, pravosuđe bez korupcije i dostupnost pravde", zaključio je Spasić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike