Tramp naredio napad na Siriju, eksplozije u Damasku

04.41 – Ruski ambasador u SAD saopštio je da napadi na Siriju neće ostati bez posledica, javlja RT,

04.30 – Sirijska državna televizija javlja da je protivvazdušna odbrana oborila 13 projektila iznad Damaska.

04.20 – Danford je rekao da je večerašnja runda vazdušnih napada gotova. Američki zvaničnici poručuju da je cilj "da se pošalje jasna poruka Asadu". Nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

04.17 – Načelnih združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford rekao je da Rusima nije unapred dostavljen spisak ciljeva, kao i da su u talasu napada pogođene tri lokacije, hemijski kompleks u Damasku, skladište u Homsu, kao i još jedan komandni centar.

03.50 – Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajući se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje. 

03.30 – Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvuje protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku. 

03.12 – Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske,

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

"Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku", rekao je američki predsednik, navodeći da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

Odmah posle Trampovog govora, u Damasku su se oglasile sirene koje oglašavaju početak vazdušne opasnosti, a nedugo zatim i prve detonacije.

U sirijskoj prestonici pogođen je naučni centar koji se u poslednje vreme često povezivao sa razvojem hemijskog naoružanja, a protivvazdušna odbrana ispalila je nekoliko projektila na nadolazeće rakete.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

Britansko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si.

Oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece "masarirani hemijskim oružjem". "Crvena linija je pređena", poručio je Makron. 

Američki sekretar za odbranu Džim MAtis je rekao da su napadi bili "teži" od onih koji su izvedeni prošle godine. Dodao je da je Rusija upozorena.

Matis je istakao da veruje da su napadi poslali snažnu poruku dodajući da su mogući novi napadi ako Bašar el Asad odlučči da ponovo koristi hemijsko oružje.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike