Tramp na konferenciji republikanaca o budućnosti stranke i SAD

U prvom velikom nastupu od napuštanja Bele kuće pre skoro šest nedelja, Tramp će na Konferenciji konzervativne političke akcije u Orlandu na Floridi govoriti o budućnosti stranke i SAD.

"Neverovatno putovanje koje smo zajedno započeli pre četiri godine još uvek nije gotovo", navodi se u odlomcima Trampovog govora koje je objavio njegov tim, a preneo Rojters.  

Tramp je ranije u privatnim razgovorima pominjao kandidaturu za predsednika 2024. godine, ali izvodi iz govora ne nagoveštavaju šta bi mogao da uradi. 

Poslednje nedelje Trampove vladavine obeležili su napadi njegovih pristalica na Kapitol 6. januara.

Oni su želeli da onemoguće potvrđivanje Bajdenove pobede na predsedničkim izborima, pa je pokrenut drugi put Trampov opoziv. 

Konferencija je jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja konzervativaca i održava se u momentu kada se odlučuje da li će se Republikanska stranka distancirati od bivšeg predsednika ili ostaje uz njega.

Trampov rejting je i dalje dobar – prema istraživanju Galupa podržava ga 94 odsto republikanaca, javio je Glas Amerike.

Ipak, podele unutar stanke su postale vidljivije kada je Senat odlučivao o opozivu Trampa, za šta je glasalo i sedam republikanskih senatora.

Tramp ih je žestoko kritikovao, zajedno sa 10 republikanskih članova Predstavničkog doma koji su takođe glasali za njegov opoziv.

"Republikanska stranka ostaje jedinstvena. Jedina podela je između šačice političkih hakera iz Vašingtona i svih ostalih u zemlji ", reći će Tramp.  

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар