Tramp i Putin razgovarali o samitu G7

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, telefonski poziv obavljen je na inicijativu SAD, prenosi Tas.

Lideri dve zemlje istakli su značaj unapređenja rusko-američkog dijaloga po pitanju strateške stabilnosti i merama izgradnje poverenja u vojnoj sferi.

"Dogovoreno je da se održavaju kontakti na različitim nivoima", navodi Kremlj.

U saopštenju se ističe da su Putin i Tramp razgovarali i o energetici, svemirskoj saradnji i borbi protiv koronavirusa. Putin je zahvalio SAD na respiratorima koji su dostavljeni Rusiji.

On je, takođe, čestitao Trampu na uspešnom lansiranju svemirske letilice "Kru Dragon" 30. maja, kojom su američki astronauti stigli do Međunarodne svemirske stanice.

"Potvrđena je uzajamna posvećenost razvoju obostrano korisne saradnje u svemiru", dodaje se u saopštenju.

Tramp i Putin razmotrili su i situaciju na globalnom tržištu nafte, uzimajući u obzir sporazum koji su potpisale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i druge zemlje izvoznice nafte Lideri su istakli da je taj multilateralni sporazum postignut uz njihovu aktivnu podršku i da se njime postepeno oživljava potražnja nafte i stabilizuju cene.

Kremlj navodi u saopštenju da je telefonski razgovor bio "konstruktivan, mahom posvećen ekonomiji i bitan".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije danas je rekao da Moskva mora da dobije više informacija pre nego što odgovori na poziv Trampa da prisustvuje samitu G7.

Peskov je naveo da nije jasno da li je poziv koji je upućen Rusiji zvaničan, kao i da Moskva mora da bude upoznata sa više detalja o samitu pre nego što odgovori, uključujući teme koje će se naći na dnevnom redu i oblik u kojem će on biti održan, prenosi Tas.

Tramp je u subotu izjavio da je samit G7, za koji se nadao da će biti održan sledećeg meseca, odložen bar do septembra i da će lista zvanica biti proširena i na Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike