Tramp i Erdogan razgovarali o pandemiji, odnosima, i situaciji u Siriji i Libiji

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o pandemiji koronavirusa, bilateralnim odnosima i situaciji na Bliskom istoku.

Erdoganov kabinet je saopštio da su dva lidera ponovo izrazila solidarnost u borbi protiv koronavirusa.

Navodi se da su razgovarali i o razvoju situacije u Libiji i Siriji i dogovorili se da nastave „blisku političku i vojnu saradnju“ radi regionalne stabilnosti.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Erdogan „razgovarali o napretku u ponovnom otvaranju i jačanju globalne ekonomije u vreme pandemije koronavirusa“.

Tramp je, kako se navodi, „ponovo izrazio zabrinutost zbog pogoršanja inostranog mešanja u Libiji i ukazao na potrebu za brzom deeskalacijom“.

Dva predsednika su „potvrdila da postoji potreba za hitnim političkim rešenjem sukoba u Siriji i za neometanim humanitarnim pristupom širom zemlje“, navela je Bela kuća.

Turska beleži silazni trend u broju novih slučajeva zaraze korona virusom i smrtnih slučajeva od posledica infekcije, ali se u toj zemlji svakog dana otkrije po nekoliko stotina novoobolelih.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Turskoj kod 155.686 ljudi, od kojih je umrlo 4.308.

SAD su zemlja s najviše obolelih i umrlih od korona virusa. Infekcija je u toj zemlji potvrđena kod više od 1.656.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 98.000.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike