Tragom pravdoljubivog Arčibalda Rajsa

Osmog avgusta  2019. navršava se tačno  90 godina od smrti istaknutog humaniste, kriminologa i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa, čije su poruke iz njegovog antologijskog dela "Čujte, Srbi" o mentalitetu, snazi, ponosu, slobodarskom duhu, ali i slabostima i greškama Srba i danas i danas aktuelne.

Rudolf Arčibald Rajs rođen je 8. jula 1875. godine u nemačkoj pokrajini Baden. Bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istraživao je  zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim srpskim stanovništvom, a posebnu pažnju posvetio je monstruoznim zločinima koje su počinili nad žiteljima Mačvanskog Prnjavora i okoline.

Konkurs se raspisuje  i u znak sećanja na žrtve  zločine koje je počinila austrougarska vojska u Mačvanskom Prnjavoru 4. avgusta 1914. godine.

Inicijator književnog konkursa je Slavica Jovanović, novinarka i spisateljica, koja na ovaj način  ispunjava zavetnu želju Branislava Bojića Banike, književnika iz Beograda, koji je svoje detinjstvo provodio u dvorištu prnjavorske crkve  znatiželjno posmatrajući spomen-kosturnicu u društvu tadašnjeg crkvenjaka.  Bojić je potpisnicu ovih redova zamolio da kroz književno i publicističko štivo, piše o svirepim zločinima nad nedužnim srpskim stanovništvom  u Mačvi. Inicijativu su odmah podržali i članovi Udruženja književnika Srbije Predrag Bogdanović Ci, dr Milan Mladenović i mnogi drugi, novinari, književni klubovi, policajci… U toku je i osnivanje Udruženje pisaca Mačvanskog okruga, čiji je inicijator Slavica Jovanović.

Konkurs je tematski: prva pesma trebalo bi da bude posvećena Arčibaldu Rajsu – njegovom istraživačkom radu na raskrinkavanju zločina nad žiteljima Mačve i njegovom književno-publicističkom radu i knjizi-testamentu "Čujte Srbi, čuvajte se sebe". Druga – posvećena stradanju mačvanskog stanovništva koje je podvrgnuto monstruoznom mučenju, a treća – slepom srpskom guslaru Filipu Višnjiću koji je te zločine  u Mačvi opevao.

Pesme treba da su dužine do 28 redova, potpisane punim imenom i prezimenom autora. Jedan autor  može učestvovati  sa po jednom pesmom na sve tri teme, ili sa tri pesme na jednu temu koju izabere.  Ili samo sa jednom temom konkursa.

Konkurs je otvoren do kraja aprila 2019. godine, a budući da je samofinasirajući, učešće se plaća 500 dinara. Osim štampanja zbornika i književnih večeri, planiran je i poseta Beogradu spomeniku Rajsu koji nalazi se u Topčiderskom parku, kao i poseta spomen-kosturnici u Mačvanskom Prnjavoru.

Najuspešnije pesnike očekuju  diplome, knjige, umetničke slike, zahvalnice.

Proglašenje  pobednika, dodela nagrada i  promocija zbornika posvećenog sećanju na  žrtve ratova u Mačvi biće održana u avgustu, kada se obeležava 90. godišnjica smrti Arčibalda Rajsa i godišnjice velikog zverstva nad Srbima.

Mejlovi  na koji se šalju pesme su: slavicajov69@gmail.com ;  slavicaj1969@gmail.com

Za više informacija o Konkursu – kontakt telefon 063 807 59 35.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike