Tragedija sa deponije u romskom naselju opominje da ljudi žive u nehumanim uslovima

U romskom naselju na Čukarici žive ljudi, rađaju se deca, to je i park i dečje igralište i mesto njihovog odrastanja. Na samo nekoliko kilometara od centra prestonice nalazi se romsko naselje na Čukarici. Duže od decenije nema rešenja za problem života u nehumanim uslovima, bez struje i vode.

"Niko nas ne ferma. Živimo ovde 15 godina. Kad kiša pada, blato je", pričaju građani. Napominju da su deca stalno prljava, žene peru, ali ne vredi, a ima i pacova i zmija.  

Nedavno se dečja igra na deponiji u naselju pretvorila u tragediju.

Jelena Krivokapić iz pokreta Opre Roma Srbija rekla je da je evidentno da je došlo do nezgode zbog strujnog udara dalekovoda i da se to desilo posredstvom neobezbeđene divlje deponije koja se nalazi u samom naselju gde su se deca igrala.

"Molimo državu, državne organe da prvenstveno reše pitanje ovog naselja, s obzirom na to da je pitanje ove dece izuzetno bitno, a kasnije da se otvore pitanja i u skladu sa mogućnostima da se reše i ostala naselja", naglašava Krivokapićeva. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala je preporuku da se, za početak, hitno ukloni deponija građevinskog materijala iz naselja u kojem su deca stradala. Podseća da je rešavanje problema stanovanja jedan od prioriteta vladine Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da u narednom periodu treba da se reše problemi svih neformalnih, nehigijenskih romskih naselja, ali u ovom trenutku treba reagovati hitno, da se obezbedi minimum uslova za život, jer nije realno očekivati da napravite sistemsko rešenje za sva naselja u ovom trenutku kada je prioritet ova zdravstvena kriza.

A ima ih 702 u Srbiji.

"Kao alibi za neulaganje u unapređenje infrastruktura u romskim naseljima često se isticalo da ta naselja nisu legalizovana, tako da je legalizacija romskih naselja takođe jedno važno pitnje. Postoje konkretni pomaci u zadnjih nekoliko godina lično sam bio prisutan na ceremoniji dodele ključeva socijalnih stanova za Rome u više gradova", rekao je predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić.

Ističe da to svakako ohrabruje, ali su potrebni novi slični projekti i naravno ono što je najvažnije potrebna su sredstva.

Teško je onima koji žive u takvim naseljima, ali i njihovim komšijama. Stanari zgrada koje od nehigijenskog naselja na Čukarici deli samo put, najviše se žale zbog neprijatnog mirisa i ogromnog zagađenja vazduha zbog paljenja guma, kablova i drugog opasnog otpada. I to je samo jedan primer.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар