Torte koje pravi Lidija Brtka iz Kovačice su prava umetnička dela

Kada pogledate tikvu oslikanu u stilu kovačičke naive, klipove kukuruza, saksiju sa cvećem, osetite samo divljenje prema umeću Lidije Brtke, koja je napravila nešto tako lepo i realno od materijala kao što su brašno, šećer, čokolada.

Pravljenjem ovakvih kreacija bavi se u poslednjih 12 godina, a sve je počelo kada je njen tada mali sin poželeo dinosauruse na svojoj rođendanskoj torti. U njoj se probudio talenat, koji je ispoljila još u detinjstvu.

"Od tad, od kako sam uzela tu slatku masu, moja znatiželja za tim ne prestaje. Uvek se informišem, na internetu ima raznih tutorijala, recepata", kaže Lidija Brtka.

Njen rad zapazila je Branka Vukčević, organizatorka Kolaboracija, to jest saradnje majstora dekorativnog poslastičarstva na našim prostorima.

Dva puta godišnje prave se torte na temu Jugoslavija i Božić, a Lidija pravi kreacije sa bezbroj detalja. Takva je i njena slika bake i unuke koje u kuhinji zajedno prave kolače.

"Uglavnom volim te minijature da pravim, na to se uvek baziram kad su kolaboracije u pitanju, kad može kreativnost da ide do beskonačnosti", kaže Lidija.

Kolaboracije nisu takmičarskog karaktera, one služe da se dekorateri upoznaju, razmenjuju nove tehnike i recepte, usavršavaju svoj rad.

"Ljudi nisu ni svesni koliko dugo vremenski se to radi. To zaista treba voleti. Ova vrsta posla je u stvari stil života", navodi Lidija.

Pravljenje torti i fantastičnih dekoracija Lidiji je hobi, a ne izvor zarade. Najviše voli da pusti mašti na volju i stvara svetove iz bajki, svog detinjstva ili po želji svog sina. A kao što je i sama rekla, za tako nešto mogućnosti su beskrajne.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike