Tona kokaina na hrvatskoj jedrilici kod obale Španije

Španska Civilna garda je saopštila da su kriminalne grupe iz zemalja istočne Evrope – Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odgovorne za veliki deo uvoza kokaina u Evropu.

"Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, severne pokrajine Galicije i južne obale Španije", navedeno je u saopštenju.

Civilna garda je u u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od La Palme, španskog ostrva uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge, jedrilica je dotegljena do ostrva.

Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa sa oko tonu kokaina, saopštila je Civilna garda. Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

"Prema procenama španskih kolega, ulična vrednost zaplenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namenjen evropskom, špankom i hrvatskom tržištu", saopštila je hrvatska policija.

"Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem", saopštila je Civilna garda, a prenela agencija Hina.

Koronavirus im poremetio planove 

Civilna garda je navela da je jedrilica u februaru krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori, a zatim je došla do španske obale gde je bila uočena u luci Almeriji.

Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarsko ostrvo Lanzarote, gde su identifikovani članovi posade.

Nameravali su da krenu prema Karipskim ostrvima u srednjoj Americi. U aprilu je jedrilica primećena na tamošnjim ostrvima Barbados i Martinik.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim ostrvima pa u takvim okolnostima posada nije mogla da ukrca drogu.

Tako su se jedirilicom vratili na kanarsko ostrvo Lanzarote u junu. Članovi posade su se zatim razdvojili i otišli u različite delove Evrope, pa se u avgustu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija je nastavila da ih tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu ali je skrenula sa njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zalivu. Zatim je krenula nazad prema severu što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, sa nekog drugog broda.

Jedrilica je nastavila da plovi nazad prema Kanarskim ostrvima. Kada se približila ostrvu La Palma, španska Civilna garda je zaustavila ploviloi u njemu pronašla tonu kokaina.

"Falkuša" protiv specijalizovane ćelije "Balkanskog kartela" 

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekookeanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. "Balkanskog kartela", aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom godine su policajci nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske – započeli istragu kodnog naziva "Falkuša".

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom gardom te francuskom carinom.

U akciji "Falkuša" podršku su pružile agencija Evropol, agencija DEA, britanska En-Si-Ej (National Crime Agency), holandska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine i MUP Republike Srpske.

Akcija "Falkuša" je usmerena prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

Kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel regrutovao za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar