Tihi heroj na „krovu Srbije“ – snimci kakvi se beleže jednom u životu

Tehničar kontrole leta, radio-amater, dobrovoljac u uklanjanju kasetnih mina, borac za ekologiju, elektroničar, fotograf… Spisak Kurandićevih interesovanja prilično je dug.

Fotografije i video-snimak koje je ustupio RTS-u beleže se jednom u životu. A ko može da se pohvali da sa "krova Srbije" posmatra Srbiju, ali i Balkan 24 časa? Gotovo svakog dana.

"Gde se god okrenete, na sve strane sveta, ima neku posebnu priču. I retkost je da se u tim trenutcima i vremenskim intervalima kad, možda gosti i nisu gore prisutni, da se uhvati taj detalj", kaže Kurandić.

Ono što je sa ostalim radio amaterima Raške dobrovoljno činio tokom godina, ravno je podvigu.

Jedan je od retkih koji su samostalno kontaktirali Međunarodnu svemirsku stanicu, a da je razgovor trajao duže od pet minuta.

"Svaki bi radio amater poželeo moju lokaciju sa 2.017 metara gde, sa veoma malim uređajima možete da ostvarite kontakt sa gotovo čitavom Evropom", ističe Kurandić.

Fotografisao je tokom svih godišnjih doba. Strukture, ali i prirodu koju, kako kaže, moramo očuvati u Nacionalnom parku.

Ideja da se Kurandićeve fotografije izlože došla je spontano.

"Fotografije totalno drugačije od drugih"

Maja Pantović, menadžer hotela "Harmonija", ističe da su njegove fotografije totalno drugačije od drugih, i da ima specijalno oko za detalje i prelepu viziju.

Sigurno je da će u galeriji "Harmonije" biti predstavljeni i ostali još neafirmisani umetnici Raške. A priče o Kurandiću i ljudima iz Raške koji su poput njega, tek smo započeli.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар