Teško dostupna sela duž administrativne granice sa Kosmetom

U tridesetak sela duž Administrativne linije sa Kosmetom, ima samo stotinak domaćinstava. Mnogi su se odselili u potrazi za poslom, jer je ovde bez puta i osnovnih uslova za život, gotovo nemoguće opstati. Najgore je kažu kada zatreba lekar.

 „Leti može da se dođe zimi ne može. Ne može, nema šanse. Samo ako hoće avionom da dođu lekari da nas pregledaju", kaže Mirko Kovačević iz Prevetice.

„Mora mnogo da se ide peške. Imamo i po šest, sedam kilometara gde mora da se ode pešice. Imamo gde ne mogu kola da priđu, a mi u selu nemamo dvoja troja ispravnih kola, sve ih polomismo po ovom pitu", objašnjva Ilija Komnenović, iz Matarove.

Kako bi zadržala stanovništvo lokalna samouprava radi na sređivanju putne infrastrukture u planinskim selima kojima zbog migracije preti izumiranje. Protekle godine nasuto je i asfaltirano više od stotinu kilometara puteva, a za više kažu nisu imali para.

„Oko 20 miliona dinara, svake godine, izdvajamo za održavanje lokalnih puteva, nešto ide preko mesnih zajednica, nešto direktno preko opštinske uprave. U svakom slučaju, nema dovoljno sredstava za maksimalno održavanje puteva, ali imamo pomoć Vlade Srbije", očekuje Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

 Za asfaltiranje puteva na ovom prostoru opština je izdvojila još 150 miliona dinara, dok je država za uređenje 50 kilometra puta duž Administrativne linije sa Kosmetom, u protekloj godini, uložila 100 miliona. Do 92 sela kuršumlijske opštine vodi 800 kilometara lokalnih nekategorisanih uglavnom planinskih puteva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike