Teški energetski pregovori – Brisel priprema rampu za rusku naftu, Srbija sa Rusijom o gasu

Država će regulisati cene goriva do kraja maja i do tada trgovačka marža može biti samo sedam dinara.

Cena dizela do petka ne sme premašiti 202, a benzina 180 dinara. U dogovoru sa državom na NIS-ovim pumpma mora biti još povoljnije: litar najtraženijeg dizela je 196 dinara.

Građanima i privrednicima to pojeftinjenje mnogo znači. 

Evropska unija priprema i rampu za rusku naftu, a za snabdevanje naše zemlje najvažniji je redovan dotok jadranskim naftovodom. 

Tome može doprineti i jučerašnja transakcija na beogradskoj berzi, kojom je NIS dobio još jednog akcionara, ali je ostao u većinskom ruskom vlasništvu.

"Gaspromnjeft" prodao je 6,13 posto akcija centrali "Gaspromu". 

Ljubodrag Savić, profesor ekonomskog fakulteta u Beogradu pojašnjava da je "Gaspromnjeft" vlasnik nafte, a "Gasprom" gasa. 

"Sankcije nisu uvedene za gas, nego se samo uvode ili će biti uvedene za naftu. To je praktično prepakovanje vlasništva sa ruske strane, da bi mogli nesmetano da fukcionišu. U suštini ništa se neće promeniti", objašnjava Savić. 

O ugovoru sa "Gaspromom" sledeće nedelje 

Sledeću sedmicu obeležiće razgovori o novom gasnom ugovoru sa "Gaspromom".

Naša zemlja do juna imala je najpovoljniju cenu gasa 270 evra za ugovorene količine, ali pošto potrošnja raste moralo se dodatno kupovati i na berzi gde je gas znatno skuplji. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da smo osnovni deo koji smo primali, imalo po najpovoljnijim cenama sa stoprocentnom naftnom formulom.

"Danas, da imamo tu formulu, a što nije realno, to je negde 320 do 325 evra. A da videte samo razliku između sto odsto kupovine gasa na berzi, velikih brojeva i sto odsto naftne formule: razlika u ceni je milijarda i sto miliona dolara. Samo da vidite zašto su ti pregovori toliko važni za Srbiju", kaže Vučić. 

Srbija između čekića i nakovnja

Stučnjaci ocenjuju: razgovori o ceni gasa ne samo da su važni, već će biti i veoma teški. 

U uslovima sve jače energetske krize i zaoštravanja odnosa između Brisela i Moskve, Srbija je zbog neutralne pozicije, između čekića i nakovnja. A gas sve skuplji. 

Ljubodrag Savić kaže da postoji mogućnost da Rusija, ipak, ostane pri primeni naftne formule u procentima, većim delom. 

"Što veći deo to bolje za nas, zato što nafta nema tako velike skokove, kao gas", dodaje Savić. 

Veruje da će se, ipak, naći model u kome će se Srbija većinski vezati za kretanje cene nafte, a da će samo manji deo zavisiti od kretanja cene gasa na slobodnom tržištu, koji dostigao 36.00 evra. 

Ono što je za zemlju važno da su zalihe nafte i derivata veće gotovo tri puta nego prošle godine.

Već se prave i zalihe gasa za sledeću zimu, a pokrenuti su i projekti za nova skladišta svih tih energenata.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike