Teretnjaci na Dunavu sve teži

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da su u 2018. zabeležili najveću količinu tereta do sada.

"U 2018. godini zabeležili smo najveću količinu tereta zasad, čak 11,8 miliona tona tereta. U poređenju sa 2017. godinom, govorimo o povećanju od 11 posto ili milion tona tereta više", ističe.

Svi podaci su, kaže, pozitivni. "Konstantno evidentiramo povećanje količine tereta tako da u narednom periodu razmatramo proširenje lučkih područja", rekao je Perović.

Luka "Novi Sad" je do sada bila jedina u državnom vlasništvu i poslovala je pozitivno. Ipak, od marta ove godine Luka u Novom Sadu prodata je kompaniji iz Dubaija.

Prihvaćena je početna i jedina ponuda od 7,99 miliona evra, pa je tako ovom investicijom kompanija iz Emirata prvi put izašla na Dunav.

"Dobijate trećeg igrača na svetu u ovoj delatnosti upravo na Dunavu i u Republici Srbiji i mislim da će to u tom kontekstu lučke delatnosti i vodnog saobraćaja zaista promeniti poziciju Republike Srbije", naveo je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Nakon što se u narednim godinama sprovedu neophodne investicije u Novom Sadu, Stevanović očekuje da će sa sadašnjih 10 miliona tona godišnje, roba koja se preveze Dunavom dostići 15 miliona tona.

Borba za turiste

Broj luka na Dunavu neće se povećavati, ali kapaciteti bi trebalo, kažu iz Agencije za upravljanje lukama.

"Što je više mesta koje ćete posetiti na, recimo, toku Dunava to je ta tura atraktivnija i bolje će se prodavati. Naravno tu svi imaju svoj interes – i organizatori putovanja ali i luke na tom putu, i mi imamo svoj deo kolača. Sad, koliki je taj deo kolača, to je na nama da se izborimo da on bude veći", kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Samo ove godine najavljeno je da u Beograd pristane 700 kruzera, u Donji Milanovac 200, a u Golubac više od 100.

Kada je teret u pitanju, nadležni najavljuju do 13 miliona tona tereta.

Iz Ministarstva saobraćaja kažu da će u narednih pet godina investirati oko 200 miliona evra u razvoj lučke infrastrukture i to u proširenje kapaciteta luka u Smederevu, Sremskoj Mitrovici i Bogojevu, kao i izgradnju nove Luke "Beograd".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike