Tepić: Ljajić potvrdio izvoz oružja u Jermeniju

Foto: Novi magazin/Zoran Raš

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (ŠP) Marinika Tepić izjavila je danas da je nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim Ljajić „potvrdio dve skandalozne činjenice“ odgovarajući na niz juče postavljenih pitanja „o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan“, saopšteno je danas iz SSP.

Tepić je navela da u te skandalozne činjenice spada potvrda da je „u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. godine uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića ‘Partizan teć’ i ‘Vectura trans’, koji je finansijer Srpske napredne stranke (SNS) i omiljeni Vučićev trgovac oružjem“.

„U februaru 1992. godine Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila je da sve države učesnice uvedu embargo na ‘sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha’. Ovaj embargo je i dalje na snazi“, kazala je Tepić.

Ona je navela da „Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020. godine“.

„Da stvar bude gora, ministar Ljajić je svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD. Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine“, rekla je Tepić.

Potpredsednica ŠP je navela da „uprkos svemu tome, mi danas i zvanično saznajemo da je Ljajić, upravo od 2017. godine, obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića“.

„Sada je jasno zašto je Ljajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan odužjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio“, kazala je Tepić.

Tepić je rekla da aktuelni ministar trgovine „jedino nije izgovorio čije su“, kao i da ona to čini umesto njega.

„I nije mi problem da to opet učinim umesto njega – firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem“, rekla je Tepić a navodi se u saopštenju SSP.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike