Teodrović pokrenuo peticiju kojom se osuđuje Vučićev govor mržnje

Akademik Dušan Teodorović pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se osuđuje govor mržnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi list Danas u izdanju od petka.

Neposredan povod za pokretanje peticije je autorski tekst Vučića objavljen u sredu, 10. jula u dnevnom listu Politika pod naslovom „Elita i plebs“.

U peticiji se Vučić poziva da prestane sa širenjem govora mržnje, produbljivanjem podela u društvu i vređanjem građana Srbije.

U internet peticiji se navodi da profesori univerziteta i visokih škola, istraživači, asistenti, diplomci srpskih univerzitetai visokih škola, koji žele demokratsku i evropsku Srbiju, privrženi Ustavu Srbije i univerzitetskoj povelji Magna karta, koju je 18. septembra 1988. godine potpisalo 388 evropskih rektora, osuđuju izjave i javne nastupe Aleksandra Vučića, u kojima brani prekršioce normi akademske čestitosti, širi govor mržnje i napada profesore univerziteta.

„Izjavama da prezire deo svojih građana koje proglašava ‘lažnom elitom’ (autorski tekst Aleksandra Vučića ‘Elita i plebs’, objavljen u Politici 10. jula 2019.), Aleksandar Vučić produbljuje podele u društvu i razvija duh netoleranicije i mržnje. Svojim ponašanjem, pisanim tekstovima i usmenim izjavama, Aleksandar Vučić direktno krši članove Ustava Srbije koji se odnose na zabranu diskriminacije, ljudsko dostojanstvo, slobodu mišljneja i izražavanja i autonomiju univerziteta“, piše u peticiji koju je do četvrtka 11. jula potpisalo 700 građana.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike