Teheran pogubio Alirezu Akbarija, bivšeg zamenika iranskog ministra odbrane i državljanina Britanije

"Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade", saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020, za koji su vlasti u to vreme okrivile Izrael.

U videu, Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fahrizadeu.

Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara.

U audio snimku koji je u sredu emitovao Bi-Bi-Si na persijskom, Akbari je rekao da je, tokom višemesečnog mučenja u pritvoru, priznao zločine koje nije počinio.

Sunak: Pogubljenje Akbarija varvarski čin koji neće proći nekažnjeno 

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je oštro osudio pogubljenje u Iranu Alireze Akbarija nazvavši ga "varvarskim činom koji neće proći nekažnjeno".

"Zgrožen sam pogubljenjem britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu", saopštio je britanski premijer Riši Sunak na Tviteru.

On je naglasio da je to "bezosećajan i kukavički čin" sproveden od strane "varvarskog režima" koji, kako je naveo, "ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda". 

Odnosi Londona i Teherana pogoršali su se poslednjih meseci, jer su u zastoju napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Britanija je takođe kritikovala iranske vlasti zbog nasilnog gušenja protesta izazvanih smrću u pritvoru 22. godišnje Mahse Amini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike