Tamara Vučić i Darija Kisić obišle centar „Zvuci srca“

Uz podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u cilju stvaranja uslova za radno osposobljavanje i radno angažovanje osoba sa invaliditetom, Humanitarna organizacija "Dečije srce" otvorila je jedinstven radno-okupacioni centar "Zvuci srca" u kome je zaposleno 26 mladih osoba sa invaliditetom, od kojih je dvoje sa autizmom.

Gospođa Vučić i ministarka Kisić su tom prilikom razgovarale i sa roditeljima čija su deca iz spektra autizma, o različitim izazovima sa kojima se susreću oni i njihova deca.

Tokom razgovora roditelji su istakli koliko im znači svaki vid pomoći koje država i lokalne samouprave pružaju roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju, a posebno su ukazali na značaj postojanja usluge ličnog pratioca, prava na tuđu negu i pomoć, kao i dečjeg dodatka. Takođe, majke su istakle da je inkluzivan pristup u svim sferama društvenog, socijalnog i obrazovnog života od najvećeg značaja deci za njihov razvoj. Mame su ukazale i na neophodnost ostvarivanje prava na uslugu personalnog asistenta.

Gospođa Vučić i ministarka Kisić su se saglasile da je najveći izazov sa kojim se suočavaju roditelji priprema dece za samostalan život. U tom smislu, predložene su različite aktivnosti i organizovanje edukativnih radionica koje bi roditelje i decu još više osnažile na putu osamostaljivanja.

Roditelji su se zahvalili gospođi Vučić i ministarki Kisić zato što su imali priliku da ukažu na sve izazove sa kojima se susreću i istakli da zajedničkim radom i zalaganjem mnogo toga može da se učini, kako bi deca sa autizmom imala što kvalitetnije uslove za uspešan i normalan život.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić i ministarka Kisić obišle su prodavnicu "Srcotvorine" koja se nalaze u okviru radnog centra, a koja je opremljena proizvodima koje su osobe sa invaliditetom izradile na kreativnim radionicama na kojima nastaju jedinstveni proizvodi, kao što su cegeri, torbe, vrećice za pakovanje lavande, odnosno kreacije na šoljama, majicama, olovkama, bedževima, magnetima i slično.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike