Talibani stigli u Evropu, traže da im se odmrznu računi

Sastanku talibana i zapadnih diplomata prisustvuju predstavnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i domaćina Norveške.

Predstavnici talibana insistiraće na zahtevu da se oslobodi skoro 10 milijardi dolara koje su zamrzle Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje, jer se Avganistan suočava sa nesigurnom ekonomskom situacijom, navodi agencija AP.

"Tražimo od njih da odmrznu avganistansku imovinu, kao i da ne kažnjavaju obične građane Avganistana zbog politike", rekao je uoči početka sastanka predstavnik talibana Šafulah Azam.

Poručio je da je vreme da međunarodna zajednica podrži Avganistance zbog gladi i zime, a ne da ih kažnjava zbog političkih sporova.

Uoči početka razgovora, zapadne diplomate su se sastale sa avganistanskim aktivistima za zaštitu prava žena kako bi čuli od predstavnika civilnog društva u Avganistanu i avganistanske dijaspore o njihovim zahtevima i proceni trenutne situacije na terenu.

Trodnevni pregovori počeli su juče direktnim sastancima talibana i predstavnika civilnog društva.

Zamenik ministra kulture i informisanje Avganistana Zabihula Mudžahid napisao je u objavi na Tviteru da su "učesnici sastanka prepoznali da su razumevanje i zajednička saradnja jedino rešenja za sve probleme Avganistana".

"Svi Avganistanci moraju da rade zajedno za bolje političke, ekonomske i bezbednosne rezultate u zemlji", istakao je Mudžahid.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike