Takmičenje pletilja u Boki kod Sečnja

Za Maricu Kljajić iz Krajišnika i njene prijateljice iz brojnih udruženja žena Srednjeg Banata nema tajni kada je o štrikanju reč. 

Marica plete već trideset godina: "Prsluk uradim za dva dana. Sad sam radila jedan od vune."

"Nekad sama izmislim mustru", kaže Anuš Terečik koja je za takmičenje štrikala dečji prsluk. 

Ovo takmičenje u Boki je prethodnih godina organizovano samo za decu, kojih je i ove godine bilo u zavidnom broju i sa ozbiljnim modnim znanjem. Mina Zečević iz Aleksandrova kaže da  joj je bilo zabavno na takmičenju i da nije bilo teško.

Pravila za takmičenje su jednostavna, za sat i deset minuta treba brzo i precizno uraditi zadati model.

"One moraju na kraju da dobiju onaj proizvod koji smo mi osmislili i uradili. Nalazi se upakovan u kutiji", objasnila je Marija Večanski iz Udruženja žena "Banatsko jagnje" u Boki.

Predsednik žirija za ocenu kvaliteta radova bio je Dušan de Šorđan, poznati modni kreator, koji je osamdesetih godina komentarisao pletenje za nemačne modne časopise. Iz Štutgarta se preselio u Jarkovac i rado prihvata da dođe na sva druženja gde je tema moda:

"Tu treba da radi mašta, da su ruk vešte. Da ima ne samo znanje nego i maštu, ideje. Ideje su veoma važne i onda se taj posao širi."

Turistička organizacija Opštine Sečanj, koja je suorganizator takmičenja, uz redovne delatnosti, pomaže udruženjima žena u Opštini.

¤WA6 3412 [Miljana Milošević, Turistička organizacija Sečanj] *Rezultati našeg delovanja i saradnje sa udruženjima žena su prvenstveno niz manifestacija koje smo zajedno organizovale, zatim izložbe, etno izložbe, niz humanitarnih aktivnosti.

U takmičenju dece najbolja je bila ekipa iz sela Jaša Tomić, su štrikanju za odrasle prvo mesto je osvojila Anđelka Davidovac iz Elemira.

——-

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike