Tajanstveni Bajdenov put u Kijev – voz, mrak i večera u Vašingtonu

Predsednički avion poleteo je u iznenadnu posetu Ukrajini rano jutros u 4.15 po istočnoameričkom vremenu, a novinarima koji su krenuli put Kijeva sa predsednikom Bajdenom nije bilo dozvoljeno da nose bilo kakve elektronske uređaje sa sobom, prenosi Si-En-En.

Njujork tajms navodi da novinarima koji su putovali sa Bajdenom nije bilo dozvoljeno da šalju izveštaje sve do dolaska u Kijev, kao i da opisuju put do Kijeva dok je Bajden bio u zemlji.

Američki zvaničnik, koji je zahtevao da ostane anoniman, potvrdio je da je, nakon prekookeanskog leta do Poljske, Bajden prešao granicu vozom, putujući gotovo deset sati do Kijeva, poput drugih američkih zvaničnika koji su posećivali Ukrajinu u proteklih godinu dana.

Vozom će i izaći iz Ukrajine, nakon čega će se zaputiti ka Varšavi. 

U Bajdenovoj zvaničnoj agendi put u Kijev nije bio uvršten, a iz Bele kuće su prošle nedelje ponavljali kako poseta Ukrajini nije u planu. 

U subotu uveče Bajden je otišao na večeru sa suprugom u Vašingtonu, a nije imao javna obraćanja sve do dolaska u Kijev.

Kako navodi Si-En-En, Ukrajina se nalazi u aktivnoj ratnoj zoni u kojoj američka vojska nema kontrolu, što Bajdenovu posetu čini drugačijom od predsedničkih poseta Iraku i Avganistanu.

U Bajdenovoj delegaciji je mali broj ljudi, među kojima su savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, zamenik šefa kabineta Džen O’Mali i lična asistentkinja Eni Tomasini.

Zelenski je pozvao Bajdena u posetu Ukrajini pre gotovo godinu dana, na početku sukoba sa Rusijom, a prošle nedelje je ukrajinski predsednik istakao da njegov poziv Bajdenu ostaje.

Kao potpredsednik, Bajden je posetio Ukrajinu šest puta, a poslednji put u januaru 2017. godine, nekoliko dana pre završetka mandata. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike