Tajani se izvinio zbog izjava o Istri i Dalmaciji

"Popodne sam se sastao s kolegama poslanicima iz Hrvatske i Slovenije koji su mi uputili pismo. Iskreno žalim i izvinjavam se što sam upotrebio reči koje su uvredile vaše sugrađane i koje su shvaćene kao oblik teritorijalnih pretenzija. To, budite uvereni, nije bila moja namera, niti moje mišljenje o tom pitanju", stoji u izjavi predsednika Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

On je i dodao da njegova "politička karijera pruža brojne dokaze dubokog prijateljstva i poštovanja prema narodima Hrvatske i Slovenije", kao i da "svi oblici totalitarizma zaslužuju punu osudu, a prema žrtvama fašizma, nacizma i komunizma se treba odnositi s jednakim poštovanjem".

Hrvatski i slovenački poslanici Evropskog parlamenta iz redova Evropske narodne partije (EPP) su u utorak u pismu od predsednika EP-a Antonija Tajanija zatražili izvinjenje i povlačenje izjave iz Bazovice o "italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji" koja se, kako ocenjuju, može protumačiti kao "teritorijalna pretenzija i revizionizam", prenosi agencija.

Slovenačke Socijaldemokrate u EP su pokrenule onlajn peticiju za smenu Tajanija.  

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike