Tahar Ben Želun ekskluzivno za RTS: Brak iz zadovoljstva ili izazovi islama

Pravo iz aviona došao je na snimanje a njegov crveni šešir i tirkizni šal uneli su dah egzotike u svedeni ambijent knjižare. Umesto kratkog brifinga za snimanje, želi da ga naučim nekoliko srpskih reči. Zauzvrat me uči arapski, ali ubrzo prelazimo na francuski jezik čija mu je kultura veoma rano otvorila prostore slobode.

Tahar Ben Želun (Fes, 1947), studije filozofije završava u Rabatu. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, svoj rodni Maroko napušta zbog političke represije i odlazi u Pariz.

Čekao je gotovo 50 godina da bi pisao o traumi svoje mladosti – njegov najnoviji roman "Kazna" objavljen u Francuskoj, pripoveda o političkim događajima u Maroku, kada je učestvovao u protestima protiv režima.

"Nismo imali oružje", kaže. "Bio je to miran studentski protest a represalije ozbiljne. Policija je koristila oružje i pohapsila sve učesnike. I ja sam neko vreme proveo u zatvoru", mršti se.

Potom je dobio poziv za vojsku ali to nije bilo obično služenje vojnog roka već vrsta kazne, tvrdi.

"Trebalo je da se naučimo poniznosti i disciplini. Hteli su da ohlade naše usijane glave, tukli su nas i šamarali", govori Tahar Ben Želun.

Kaže da je mislio da će zauvek ostati u tom logoru. A kad su ga, nekim čudom, pustili, seo je na prvi brod za Evropu. Stiže u Pariz gde danju radi kao novinar a noću piše.

Njegovi prvi naslovi, objavljeni u Francuskoj, bave se položajem imigranata u Evropi koji žive u društvenom, materijalnom i psihološkom zatočeništvu. Tada uspostavlja i svoj poetski kredo da književnost treba da bude snažna, iskrena i okrutna.

Tahan Ben Želun piše poeziju, romane, priče, drame… Najprestižnije francusko literarno priznanje – Gonkurovu nagradu dobija 1987. za roman "Sveta noć", nastavak kultne knjige "Dete od peska".

U bogatom opusu od preko 70 naslova, njegova najčitanija knjiga je i "Brak iz zadovoljstva" koju je predstavio srpskim čitaocima.

Taj roman pisan je, kao i najveći deo njegove proze, u dva registra. S jedne strane, tu su boje, obredi, mirisi i legende Magreba, a nasuprot toj čaroliji – surova društvena stvarnost.

Pitam šta je "brak iz zadovoljstva" u islamskoj tradiciji. To nije samo tradicija, već skup pravila iz Kurana, odgovara.

"Još u sedmom veku Prorok je rekao da muslimani koji idu na daleka putovanja, u Meku ili negde drugde, pa su odvojeni od supruge mesecima ili godinama, imaju pravo na privremeni brak da ne bi posećivali prostitutke. To propisuje islam. Sad sam u Beogradu, daleko od svoje supruge i mogao bih da sa nekom ženom sklopim tromesečni ugovor. Živeo bih sa njom i izdržavao je", objašnjava.

Na primedbu "blago muškarcima", smeje se i kaže:

"Šta ćete, poligamija je za muškarce. Ali ja to ne podržavam. Hteo sam da napišem ovu knjigu i zbog trgovačke prošlosti Maroka u 19. i 20. veku. Tada se išlo u Afriku po robove i robinje. Oni su bili radna snaga, ali i izvor užitaka. Jedan moj stric, trgovac začinima, sebi je doveo dve žene iz Gvineje i obe su mu rodile decu. Imao sam rođake crnce, crne poput Luja Armstronga. Odrastao sam sa njima gledajući kako ih maltretiraju. Imao sam šest godina kad sam otkrio rasizam u porodici. Rano sam otkrio prezir prema ljudima druge boje kože."

Autor koji insistira na činjenici da kroz život ne smemo ići zatvorenih očiju, Tahar Ben Želun objavljuje i esejističke knjige u kojima promišlja pitanja rasizma, terorizma, islama…

Na pitanje da li je moguće biti dobar musliman ali ne i vernik, odgovara:

"Osnovne postavke islama su: poštuj roditelje, ne laži i ne kradi, poštuj svoje učitelje i čini dobra dela. Jednog dana otac je pozvao brata i mene i rekao nam: ‘Molitva je jedan od pet stubova islama. Ako ne osećate potrebu da se molite, onda to nemojte da radite, ne pretvarajte se jer to ničemu neće služiti. Sudnjeg dana bićete sami pred svojom savešću i pred Svevišnjem. Ja vas nikad neću primoravati da budete vernici’."

Tahar Ben Želun putuje planetom baš kao i njegove knjige. Sledećeg jutra, iz Beodraga je odleteo u Pariz, a potom u zemlje Magreba. 

Pored brojnih  međunarodnih književnih nagrada koje je dobio, raduje ga i jedno posebno priznanje – gde god da se u svetu nađe, čini mu se da na nebu vidi  asteroid koji nosi njegovo ime – Tahar Ben Želun.

Emisija iz serijala "Savremeni svetski pisci" posvećena Taharu Ben Želunu (Redakcija za kulturu i umetnost KUP-a) biće prikazana u petak 15. februara u 22.45 na drugom programu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike