Tadić ostaje predsednik SDS

Predsedništvo Socijaldemokratske stranke (SDS) jednoglasno je izglasalo poverenje predsedniku stranke Borisu Tadiću i podržalo njegovu inicijativu o formiranju saveza demokratskih, građanskih, proevropskih stranka okupljenih oko ideje za očuvanje demokratije.

Glasanje je bilo tajno pošto je on zatražio izjašnjavanje po tom pitanju nakon izbora za Skupštinu grada Beograda, na koje je Sodijaldemoratska stranka izašla sa Demokratskom strankom, a koja je osvojila nešto više od 18.000 glasova Beograđana, navodi se u saopštenju SDS.

SDS navodi da je Predsedništvo podržalo predlog Tadića da nastavi pregovore o formiranju saveza demokratskih, građanskih, proevropskih stranaka u skladu sa predlogom koji je izneo i pre poslednjih parlamentarnih i predsedničkih izbora.Predsedništvo SDS je posebno podržalo ideju da taj savez kao svoju osnovu uspostavi borbu za očuvanje demokratije, koju ugrožava režim Aleksandra Vučića.

U saopštenju se navodi da je predlog SDS i Tadića da svi opozicioni lideri koji dele vrednosti građanskog i demokratskog društva sednu za sto i zajednički dogovore sve principe, strateške ciljeve i način organizovanja tog saveza.

„SDS već godinama predlaže da takav savez ima svoje zajedničke organe i da nijedan pojedinac ne bude lider, kako borba za lidera opozicije ne bi više bila prepreka borbi protiv ove vlasti. Samo na taj način je moguće da taj savez bude održiv i sposoban da se bori protiv autokratskog režima Vučića, a ne da bude instrumentalizovan od strane tog režima“, navodi SDS.

SDS je naveo da i ovom prilikom poziva sve opozicione lidere da što pre sednu za pregovarački sto, a da organizacione i strateške principe dogovaraju zajedno za tim stolom, a ne pojedinačno u medijima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike