Tači uoči sastanka zahteva da Skupština Kosova zabrani Hotiju da razgovara o ZSO i imovini

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da otvaranje tema o pravima zajednica i Zajednici srpskih opština (ZSO) u briselskom dijalogu predstavlja „tešku i veoma opasnu grešku“ kosovske Vlade, preneo je KoSSev.

Delegacije Beograda i Prištine će, po najavama EU, sutra razgovarati o pitanjima manjinskih zajednica, finansijskim potraživanjima i imovini, a s druge strane, po najavama Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, razgovaraće i o „formiranju ZSO“.

Tači koji razgovore o ZSO vidi kao „udar na državnost i kršenje suvereniteta“, ukazao je da su ta pitanja rešena u okviru Ahtisarijevog paketa i sporazuma iz 2013, ali i odlukom kosovskog Ustavnog suda.

„Prema tome, niko nema mandat da govori u ime Kosova o već zatvorenim temama, u Briselu ili bilo gde drugde“, stoji u saopštenju Kabineta kosovskog predsednika koji je nasuprot najavama od 2015. kada je tvrdio da će ZSO biti nevladina organizacija, sada rekao da bi ona mogla biti „Republika Srpska“.

„Sutrašnja rasprava u Briselu na temu Asocijacije (ZSO) početak je uspostavljanja Republike Srpske na teritoriji Republike Kosovo“, kazao je on.

Hašim Tači se usprotivio i najavljenim pregovorima o imovini, nazivajući ih neustavnim.

„Skupština Kosova mora hitno da se pozabavi ovim opasnim korakom Vlade Kosova u briselskom dijalogu. Takođe hitno treba glasati o rezoluciji kojom se zabranjuje premijeru da pregovara o unutrašnjim stvarima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji državni poredak“, rekao je on.

(Novi magazin)

Napišite komentar