Tači s Pompeom: Sporazum Kosova i Srbije značiće mir za celu Jugoistočnu Evropu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Vašingtonu na sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom da će „konačni mirovni sporazum“ Kosova i Srbije značiti mir za čitavu Jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, razvoj i prosperitet.

Kabinet kosovskog predsednika saopštio je da je dijalog Kosova i Srbije bio jedna od tema razgovora Tačija i Pompea, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, Tači je rekao da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD.

Posle sastanka s Pompeom, Tači je na Tviteru napisao da SAD i Kosovo imaju odlične odnose i da će „nastaviti da ih produbljuju“.

„Briljantna razmena i potpuna saglasnost o predstojećem putu. Hvala Vam na posvećenosti da podržavate punu integraciju Kosova u evroatlantsku porodicu“, dodao je Tači.

On je prethodno na sastanku sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom izrazio zadovoljstvo zbog američke podrške osnivanju vojske Kosova i zatražio povećanje saradnje, navodi se u saopštenju Tačijevog kabineta.

„Kosovo ima svoju vojsku, profesionalnu i prema NATO standardima, koja je spremna da se uključi u humanitarne i mirovne misije, rame uz rame sa SAD“, rekao je Tači Norkvistu.

Posle sastanka s Norkvistom, Tači je na Tviteru napisao da je „za bezbednost i stabilnost regiona ključno da Kosovo uskoro postane članica NATO“.

Norkvist je na Tviteru naveo da američko ministarstvo odbrane „nastavlja da podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova i napore u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike